Táplálkozás


Vitaminok:

Az emberi test a világ legtökéletesebb alkotása. Felépíti, fenntartja magát, és szükség esetén rendbe is hozza a benne fellépő hibákat, vagyis képes meggyógyítani önmagát. Ehhez persze megfelelő "szerszámokra" és "alkatrészekre" van szüksége, többek között vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre.
A vitamin olyan anyag, amely akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg.

A vitaminok életfontosságú anyagok, melyeket a szervezetünk saját maga nem, vagy nem elegendő mennyiségben tud előállítani, ezért rendszeresen (naponta) táplálékkal kell felvennünk.
A vitaminok két félék lehetnek: vizben ill. zsírban oldódóak.
A zsírban oldódóak közé soroljuk az A, D, E, K vitaminokat.
Ezek a zsírszövetekben és a májban vannak elraktározva. Túlzott fogyasztásuk káros hatású.
Ezeket a vitaminokat mindig zsírokkal kell a szervezetünkbe bevinni.

A vízben oldódó vitaminok a B1, B2, B6, B12, C, Niacin, Pantothensav, és Folsav.
Ezeket szervezetünk csak kis mennyiségben és időlegesen tudja tárolni, vitamintól függően 3-6 napig. Kivétel a B12, amiből szervezetünknek 20 évre szóló tartalék kapacitása van.
Nagyobb mennyiségű vitaminfelvétel esetén ezeket szervezetünk a vizelettel eltávolitja.

A vitaminok több feladatot is ellátnak, mint pl. az A, C és E vitamin, melyeket antioxidánsoknak is nevezünk, védik szervezetünket a "radikális külsö betolakodóktól"!!
A "B" vitaminok pl. a tápanyagok lebontásában, átalakításában játszanak fontos szerepet.

Fontos, hogy nap mint nap fogyassz vitaminkészitményeket, változatosan táplálkozz, mert megelőzni jobb, mint gyógyítani!!

Pl.:
"A"- vitamin (retinol)- élettani hatása: "a szemvitamin" a sötétség-világosság valamint a szinek megkülömböztetésében játszik fontos szerepet.
További feladata a testfelszinünket és minden belsö szervünk felszinét beboritó vékony hámszövet karbantartása. Az A-vitamin hatékonyan véd a baktériumok támadása, a környezeti terhelések, pl. levegöszennyezödéstöl. A-vitamin nélkül hámsejtjeink állandó újraképzödése nem lenne lehetséges.
Szükséglet: napi 0,8-1 mg.
Föbb forrásai: Borjúmáj, Sárgarépa(nyers), Csukamájolaj, Füstöltangolna.

"C"- vitamin (aszkorbinsav) élettani hatásai: távoltartja az influenzát, az anyagcsere egyik "föfelügyelöje".
Sok biológiai hatóanyagot óv meg az oxygén pusztitó hatásaitól-köztük az "A-,E,-B1,-B2 vitamint, folsavat, pantoténsavat és a biotint is.
Az aszkorbinsav aktiválja a sejtanyagcserét, beleavatkozik a táplálék energiaátalakitásba, stimulálja a kötöszövetet, a csontok és fogak képzödését, müködését, stabilizálja az ereket, gyorsitja a sebgyógyulást, javitja a vas felszivódását.
Szükséglet: napi 100 mg (stressz, fertözés, dohányzás, alkoholfogyasztás, sportolás, nöknél fogamzásgátlók szedése, stb. esetén ez a 2-3 szorosára is emelkedhet.
Föbb forrásai: Homoktövisbogyó-lé, Ribizli, Brokkoli (nyers), Paprika, Édeskömény, Papaya, Kivi.

"E"- vitamin élettani hatásai: "az ifjúság forrása" megóvja a zsirokat, más vitaminokat
(föleg A,-C,-vitaminnal és szelénnel együtt alkalmazva), hormonokat és enzimeket a szabad gyökök roncsoló hatásától.(pl. légszennyezödés, stressz hatására szervezetünkben felszaporodó,
igen reakcióképes vegyületek)
Az E-vitamin erös antioxidáns hatásu, egy nem kellöen ellátott szervezet mindig sokkal hajlamosabb a daganatos megbetegedésekre.
Az artériák falát a meszesedéssel szemben ellenálóbbá teszi és védi. Gyorsitja a sebgyógyulást csökkenti a sebhelyképzödést, és fontos a vasanyagcsere szempontjából is.
Szükséglet: napi 12-14 mg (25-65 éves kor)
Föbb forrásai: Búzacsiraolaj, Téli spárga, Lenmag(hámozatlan), Csicseriborsó. 

kAPHATÓ:
- Tourinform Mohács (Önkormányzati Hivatal)
7700 Mohács, Széchenyi tér 1.

-S-Work Kft – Fly Mix Kft bemutató terem
7700 Mohács, Dózsa Gy. út 34. (Fecske Papírbolt mellett)

- Edzéseken – órarend itt >>

Mi is az XFight

Az XFIGHT az egész világon fantasztikus népszerüségnek örvendö egész testet igénybevevö Fitnessz sportág. Egy színes, változatos óra, a Tae Bo, Tae Kwon Do, Muay Thay, Kick Box, Box, Fight Do, Combat stílusokat egyesítve. Ez az intenziv Workaut, a ritmust adó zenéjére, ami a 185 BPM (Beat Pro Minute = ütem per perc) is elérheti, javítja az aerob és anaerob keringést, erősíti és rugalmassá teszi az izomszöveteket és sokoldalúságánál fogva megdolgoztatja a nem aktív izmokat is.
 


Élhetsz tudatosan, boldogan, szépen is!!!!

Mérges vagy egy darabig – kitombolod vagy elfojtod – a lényeg, hogy egyszer abbahagyod és azt hiszed, hogy vége van. A harag ott volt a felszínen, tudtál róla, ami eddig fent volt, most a mélybe került, tudatod, szíved legmélyére. Ott vár mélyen – nem is tudsz róla – ,hogy aztán valamikor megint a felszínre tör. Minden hangulat és gondolat, tovább örökíti önmagát. Tehát, amikor együttműködsz a kellemetlen érzésekkel, akkor megöntözöd azt a magot, ami ezt a hangulatot táplálja azért, hogy újból kihajthasson, majd előbb vagy utóbb szokásoddá és elsődleges természeteddé válik, valódi önmagadat pedig a háttérbe szorítod.

E-szerint élj és jobb lesz az életed!


 
 
 
 
 
Zsírégetés - fitbox x fight - Fatkiller - mohács fitbox edzés - x fight x fight - fogyás fatkiller - sztárcsevics jános