Táplálkozás


A nélkülözés nélküli tartós fogyás biztos titka!

Most, hogy a sikertelenség okait megtanulhattad (az előző részből), végre elsajátíthatod annak az 5%-nyi embernek az alapelveit, akik tartós sikereket könyvelhettek el a fogyás tudományában.

1. Legyen szokás, sohase kúra jellegű!
A megfelelő testsúly valójában szokás kérdése. Ha az agyadat arra programozod, hogy ezt kúrával kell elérni, akkor vagy egészséges és életerős nem leszel, vagy vékony. Legrosszabb esetben egyik sem. Egy biztos: tartós fogyást nem lehet úgy elérni, hogy bizonyos időközönként fogyókúrákba kezdesz. A "most épp fogyózom" mondatban már benne van az időlegesség, a végső bukás érzete is, hiszen lesz, amikor "épp nem fogyózol". Ideiglenes eszközökkel csak ideiglenes eredményeket érhetsz el.
Stephen R. Covey, A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című nagyszerű könyv szerzője szerint azzal gyakorolhatod az életedre a legnagyobb hatást, ha tudatosan felveszel jó szokásokat, és szép lassan általuk leküzdöd a rosszakat, mint ahogy az egyik festékréteg eltakarja a másikat. Nem a puszta akaraterőd által (ami csak néhány hónapig tartható fenn; ezért szoknak vissza a leszokó dohányosok 3 hónapon belül a cigarettára és ezért törik meg a fogyókúra is).
Természetesen ez az elején nem lesz könnyű, de kis idő múlva már magától, erőfeszítés nélkül fog menni és a sportos, atletikus, izmos test miatti elégedettséged, valamint a megnövekedett energiád miatt ragaszkodni is fogsz a szokásaidhoz. Ennek magjait már 30 nap alatt elvetheted. Ekkor kell a legnagyobb erőfeszítést tenned, és ekkor kell a legnagyobb segítség is.
Később megmutatom, hogy hogyan tudod magad motiválni, és hogyan tudsz magadnak segíteni a legnehezebb pillanatokban is, amikor már éppen ott vagy, hogy feladod. De utána egyre könnyebbé válik, a végén pedig - elnézést a kifejezésért -, de megy majd, mint az ágyba vizelés. :-)
Tehát ne feledd: a testsúlyod szokás kérdése!

2. Az izmaidhoz ragaszkodj mindenáron!
Az izmaid elsődleges szerepet játszanak a zsírégetésben. Az izom a legfontosabb zsírégető fegyvered! Edzés közben több izommal ugyanaz a gyakorlat több kalóriát éget el, mint kevesebb izommal. De nem csak erről van szó, hiszen a több izom magasabb kalóriaigényt is jelent még akkor is, amikor alszol! Vagyis minél több izmod van, annál többet is ehetsz. :-) Szóval ha imádod a hasadat (ahogy én), és több zsírt akarsz elégetni, akkor több izomra van szükséged!

 

3. Próbálj fehérjedúsan étkezni!
Az izomleépülés ellen még azzal is segíthetsz, hogy fehérjedúsan étkezel. A fehérje ugyanis az izom tápláléka, tehát különösen fontos, ha dolgoztatod az izmaidat vagy alacsonyabb a kalória beviteled, mint amennyire valójában szükséged lenne. Aztán nehogy ebből azt a következtetést vond le, hogy lehet koplalni, csak sok fehérjét kell enni, mert ez nem így működik. :-) A fehérje csak akkor segít megtartani az izmokat, ha betartod a következő két pontot.
4. Kicsit egyél kevesebbet, mint amennyire szükséged van!
A hangsúly itt a "kicsit" szón van. Ezt a szaknyelven az "alacsony kalória deficit" elvének nevezik. Ezt megteheted úgy is, hogy többet mozogsz vagy úgy is, hogy kicsit kevesebb kalóriát viszel be. Legjobb, ha a kettő kombinációját alkalmazod.
Vigyél be a napi normál kalóriaszükségletedhez képest 15-20%-kal kevesebb kalóriát (hogy megállapítsd, hogy mennyire van szükséged, nézd meg a táblázatot lent), és mozogj jóval többet! A 15-20% még alacsony kalória deficitnek számít, és ezzel még úgy tudsz fogyni, hogy az izmodat megtartod. Egy picit persze kell ezzel sakkozni, mivel mindannyian egyediek vagyunk, és másképp működünk.
Kezd tehát 15%-kal, és ha nem működik, fokozatosan emeld az arányt 20%-ig. Az első héten így elvileg 0,5-1 kilót le kell adjál. Nagyjából 0,5-1 kilót lehet leadni hetente fenntartható módon. Legalábbis akkor, ha csak zsírt szeretnél leadni. Ha ennél többet fogytál, akkor abban már izomvesztés is van, ilyenkor növeld egy kicsit a bevitt kalóriát.
Ha véletlenül nem fogytál (de ha mozogsz, akkor ez kizárt), akkor apró lépésekben tovább csökkentheted a kalória beviteledet egész addig, amíg nem sikerül a heti 0,5-1 kilót leadni. A kalória beviteledet SOHA, de SOHA ne csökkentsd a napi minimum szükséglet alá (lásd lent).
5. Zsírégető testmozgást alkalmazz a "koplaló" fogyókúrák helyett
A több kalória elégetése minden esetben jobb megoldás, mint a szervezeted éheztetése. Enyhe kalória deficit, és sok vagy megfelelő minőségű mozgás. Már csak azért is, mert az izmaid így dolgoznak, és a szervezeted érzi, hogy szükség van rájuk.
Valamiért az emberek többsége pont ennek az ellentétét csinálja: szinte nem mozog semmit, viszont drasztikusan csökkenti a kalória bevitelt, ami a már fentiekben leírt izomcsökkenéshez és az éhezés elleni védekező mechanizmusok beindulásához vezet.
Szóval a hatékony fogyáshoz egyszerűen többet kell enned! Jó mi? :-) Az edzés azért is jobb, mert úgy teremt kalóriadeficitet, hogy a szervezet nem hiszi azt, hogy éhezik. Az edzés növeli az alapanyagcserédet. Egy edzés nagyjából 36 órára növeli meg az oxigénfelhasználásodat, a kalóriaégetés ütemét!

 

Edzel egyszer keményen, és az 36 óráig dolgozik neked utána! Fokozza a zsírégető hormonok termelését. Az edzés hatására növekszik a sejtek inzulin érzékenysége. Ez azért fontos, mert ha hirtelen energiára van szükséged, és a sejtek inzulin érzékenysége alacsony, akkor a szervezet zsírként kezdi tárolni az energiát, míg ha magas az inzulin érzékenység, akkor a könnyebben és gyorsabban felhasználható glükogént választja.
Ráadásul az edzés még egészséges is, amit a fogyókúrákról már nem mondhatunk el. Ennél jobb módszer nem kell.
6. Egyél gyakrabban (vicces, mi?), és NE HAGYJ KI étkezést!
A kisebb, de gyakori étkezések a legjobbak. Ezzel kevésbé leszel éhes, és a szervezeted biztonságban érzi magát. Nem ijed meg minden apró kis változástól. Ugyan ez igaz az étkezések kihagyására. Ha sokszor kihagysz egy étkezést, azt a szervezeted nagy gyanakvással nézi, és sokszor éhezésnek tekinti. Nyilván egy étkezés kihagyása még nem feltétlenül okoz gondot, de azért érdemes odafigyelni a rendszerességre.
A rendszertelen étkezés nagyon nem jó a szervezetednek. Ezért van az, hogy a rendszertelenül étkezők sokszor úgy is meghíznak, hogy nem esznek sokat. Ha keveset eszel, de többször - mondjuk napi 5-ször tízóraival és uzsonnával együtt - akkor sokkal többet is ehetsz a testsúlyod megtartása mellett, mint mások. Micsoda csoda, nem igaz? Bevallom, én is ezt csinálom, nagy sikerrel. :-)
7. Ne akarj fél-egy kilónál többet leadni egy héten!
Tudom mit mond minden fitness "guru", de ne akard magad tönkre tenni. Már ismered a testsúlycsökkenés mechanizmusát. Ne akarj rosszat magadnak. 0,5-1 kiló a maximum, amit heti szinten biztonságosan és egészségesen leadhatsz. Természetesen lehetséges többet is leadni 7 nap alatt, de az már igencsak valószínűtlen, hogy 0,5-1 kilónál több zsírt adjál le 7 nap alatt. Ennél több zsírt csak akkor fogyhatsz egy hét alatt, ha nagyon nagy súlyfelesleged van. A szabály egyszerű: minél lassúbb a fogyás, annál tartósabb, mert annál több izmot tudsz megtartani.
Ez lehet, hogy most kiábrándítóan kevésnek tűnik, de ez az egyetlen módja a tartós fogyásnak.
Ne hagy magad átverni, hogy valami fitness "guru" zsebre rakhassa a pénzed a semmiért! Ne hagyd hogy a csodavárás és a hit, hogy bármiféle erőfeszítés nélkül pusztán egy nagy fitness "messiás" érintésére eltűnnek rólad a kilók. Mert nem fognak!
Ne keverd össze a súlycsökkenést a zsírcsökkenéssel! Ne hagyd, hogy a gyors eredmény győzelmi mámora illúzióba ringasson! Ha túl sokat fogysz, akkor az izmodat égeted fel! Mindezeken felül az önbecsülésednek is jót tesz, ha elfogadod, hogy ennyit lehet és kész, mert saját eredményként, győzelemként tudod megélni, amikor olyan tested és életerőd lesz, amilyenről csak álmodtál!

Hogyan számolhatod ki az alapanyagcserédet és a napi energiaszükségletedet
Ezek az értékek természetesen egyediek, ám jó közelítéssel különösebb vizsgálatok nélkül is megállapíthatod az anyagcserédet.
Az alapanyagcseréhez egyszerűen válaszd ki az életkorodat, majd a képlet alapján szorozd meg a testtömegedet (vagyis a kilóid számát) a megadott szorzószámmal, és add hozzá a korra jellemző alapértéket.

Pl. ha 31 éves 95 kilós pasi vagy, akkor 11,6 × 95 + 879 = 1981 kcal. Vagyis a napi minimális energiaszükségleted 1981 kalória. Ez az, amit akkor is felhasználsz, ha egész nap csak fekszel.
Napi alapanyagcsere számítása kcal / nap
Életkor (év) Férfiak estében Nők esetében
10-17 17,5 x tt. + 651 12,2 x tt. + 746
18-29 15,3 x tt. + 679 14,7 x tt. + 496
30-59 11,6 x tt. + 879 8,7 x tt. + 829
60 fölött 13,5 x tt. + 487 10,5 x tt. + 596
tt. = testtömeg kilogram, azaz hány kilos vagy.
Forrás: Rodler: új Tápanyag Táblázat ( 2005 )
A napi átlagos energiaszükségletedet szeretnéd megtudni, akkor a napi minimális energiaszükségletedet kell megszorozni az alábbi táblázatban. Ha az előbbi példát vesszük figyelembe, akkor
Férfiak: ha irodai munkát végzel, ami könnyű fizikai munkának számít, és nem sportolsz (nem aktív), 1,4-gyel kell megszoroznod az 1981-et, vagyis a napi energiaszükségleted 2773 kcal.
Napi energiaszükségletet meghatározó faktorok - Férfiak esetében
Szabadidős tevékenység Fizikai munka jellege
Könnyű Mérsékelt Nehéz
Nem aktív 1,4 1,6 1,7
Mérsékelten aktív 1,5 1,7 1,8
Igen aktív 1,6 1,8 1,9
Forrás: Rodler: új Tápanyag Táblázat ( 2005 )

 

Nők: ha irodai munkát végzel, ami könnyű fizikai munkának számít, és néha sportolsz egy keveset (mérsékelten aktív), akkor 1412 × 1,5, azaz 2118 kalóriát fogyasztasz.
Napi energiaszükségletet meghatározó faktorok - Nők esetében
Szabadidős tevékenység Fizikai munka jellege
Könnyű Mérsékelt Nehéz
Nem aktív 1,4 1,5 1,5
Mérsékelten aktív 1,5 1,6 1,6
Igen aktív 1,6 1,7 1,7
Forrás: Rodler: új Tápanyag Táblázat ( 2005 )

Mikor és hogyan mérd magad a mérleggel, hogy megbízható eredményeket kapjál?
Sokan edzés után azonnal megmérik magukat, és örömmel konstatálják az fogyás mértékét. Ilyenkor valóban könnyebb leszel, de csak azért, mert ha jól dolgoztál, elvesztesz egy csomó vizet. Mások naponta, a nap különböző időpontjaiban méregetik magukat, és döbbenten tapasztalják, hogy feljött rájuk egy kiló, vagy épp örülnek, hogy na leadtak egyet.
Ezek a mérések nem jelentenek sokat, mert a testsúly naponta, sőt, napszakonként is változhat, attól függően, hogy mennyit ittál, ettél, voltál-e WC-n, stb.
Használd ezt az útmutatót, hogy hogyan és mikor mérd magad:
A mérleget ne tedd szőnyegre vagy puha felületre, és mindig ugyanabban az időben, és a tested szempontjából ugyanabban a környezetben mérd magad. Szerintem a legjobb időszakok erre:
- Felkelés után, de fürdés és reggeli előtt.
- Reggeli után 2 órával, de még ebéd előtt.
- Ebéd után 2 órával, de fürdés és vacsora előtt.
- Vacsora és fürdés után 2 órával, lefekvés előtt
Mikor lesz pontatlan a mérés (vagyis mikor ne mérd magad)?
- Rögtön edzés után.
- Étkezés után (várj 2 órát)
- Fürdés után (várj 2 órát)
- Szaunázás után (várj 2 órát)
- Alkoholfogyasztás után (várj 2 órát) 

kAPHATÓ:
- Tourinform Mohács (Önkormányzati Hivatal)
7700 Mohács, Széchenyi tér 1.

-S-Work Kft – Fly Mix Kft bemutató terem
7700 Mohács, Dózsa Gy. út 34. (Fecske Papírbolt mellett)

- Edzéseken – órarend itt >>

Mi is az XFight

Az XFIGHT az egész világon fantasztikus népszerüségnek örvendö egész testet igénybevevö Fitnessz sportág. Egy színes, változatos óra, a Tae Bo, Tae Kwon Do, Muay Thay, Kick Box, Box, Fight Do, Combat stílusokat egyesítve. Ez az intenziv Workaut, a ritmust adó zenéjére, ami a 185 BPM (Beat Pro Minute = ütem per perc) is elérheti, javítja az aerob és anaerob keringést, erősíti és rugalmassá teszi az izomszöveteket és sokoldalúságánál fogva megdolgoztatja a nem aktív izmokat is.
 


Élhetsz tudatosan, boldogan, szépen is!!!!

Mérges vagy egy darabig – kitombolod vagy elfojtod – a lényeg, hogy egyszer abbahagyod és azt hiszed, hogy vége van. A harag ott volt a felszínen, tudtál róla, ami eddig fent volt, most a mélybe került, tudatod, szíved legmélyére. Ott vár mélyen – nem is tudsz róla – ,hogy aztán valamikor megint a felszínre tör. Minden hangulat és gondolat, tovább örökíti önmagát. Tehát, amikor együttműködsz a kellemetlen érzésekkel, akkor megöntözöd azt a magot, ami ezt a hangulatot táplálja azért, hogy újból kihajthasson, majd előbb vagy utóbb szokásoddá és elsődleges természeteddé válik, valódi önmagadat pedig a háttérbe szorítod.

E-szerint élj és jobb lesz az életed!


 
 
 
 
 
Zsírégetés - fitbox x fight - Fatkiller - mohács fitbox edzés - x fight x fight - fogyás fatkiller - sztárcsevics jános