Táplálkozás


Miért NE fogyókúrázz!?!

Az alacsony kalória bevitelen alapuló fogyókúrák, diéták lassítják az anyagcserédet. A szervezeted így védekezik az "éhezés" ellen. A fogyni vágyó hamar eléri ezt az állapotot, amikor már alig eszik, és mégsem tud fogyni... Biztos van ilyen ismerősöd, aki már szinte " fotoszintetizál " és mégis hízik...
A fogyókúrák az izmaidat emésztik fel legelőször! Mivel az izomnak önmagában magas az energiaszükséglete, vagyis puszta létével növeli az anyagcseréd sebességét, ezért szervezeted először ezekhez nyúl. Ez a folyamat a tested összes izmát érinti, tehát gyengébbek lesznek a kezeid, lábaid, szíved, belső szerveid... A diéta alatt teljesen leépülsz és ezen az edzés sem segít.
Ha még ez sem lenne elég, tested szuper takarékos üzemmódba kapcsolva elkezdi termelni az ipoprotein lipáz enzimet, ami csodaszép kis párnácskákat varázsol rád izmok helyett, miközben minimumra csökkenti a zsírégető enzimeket. Csökkenti a pajzsmirigy működését, ami tovább lassítja az anyagcserét.
Miután fizikailag tönkretetted magad, jön a lelki rész is, mivel szervezeted óriási éhségérzetet kelt benned, hogy mindent megtegyél az "éhenhalás" elkerülése érdekében. Előbb-utóbb semmihez sem lesz kedved. Egyre lustábbnak fogod érezni magad és ez az életed minden területére kiterjedhet.
Ezek a teljesen természetes folyamatoknak köszönhetjük fajunk fennmaradását, hiszen a természet nem aktakukacnak tervezte az embert, aki gyorséttermekbe jár "vadászni".
Mikor pedig megtörsz, mert meg fogsz és leteszel a diétáról, pillanatok alatt visszaszeded az elvesztett kilókat, de sajnos nem izom formájában. Az önkínzó kúra végére pedig a testzsír százalékod sokkal rosszabban fog festeni, mint előtte...
Ezek a folyamatok minden fogyókúrára igazak, a természet utat tör magának...

Tartós fogyás Titka
A megfelelő testsúly valójában szokás kérdése. Tartós fogyást nem lehet úgy elérni, hogy bizonyos időközönként fogyókúrákba kezdesz. Természetesen ez az elején nem lesz könnyű, de kis idő múlva már magától, erőfeszítés nélkül fog menni.
Az izom a legfontosabb zsírégető fegyver! Edzés közben több izommal ugyanaz a gyakorlat több kalóriát éget el. Ha sokat mozogsz, izmos vagy, többet ehetsz . Ez azért jó hír! De nem mindegy, hogy mit. Egy hamburgert vagy pizzát nem lehet "kiswingelni", akármilyen hosszan is lóbálod a súlyt. Táplálkozz fehérje dúsan! A fehérje ugyanis az izom tápláléka. Egyél sok zöldséget, rostot. A rost kipucolja a szervezeted, növeli a jóllakottság érzését, egészséges. Ne egyél soha annyit, hogy teli legyél! Csökkentsd mértékkel a kalória bevitelt és mozogj többet! /Megint ide lyukadtunk ki, de már sokszor írtam, csodák nincsenek.../
Hetente, tested nagyságától, adottságaitól függően kb 0,5-1 kg zsírt tudsz leadni. Ha ennél több tűnt el rólad, biztos, hogy izmot is vesztettél.
Ne pusztán a mérlegre bízd magad! Lehet, hogy egy dekát sem fogsz fogyni, mégis karcsúbb leszel. Hogy lehetséges ez? Az izom sokkal sűrűbb és nehezebb a zsíros kötőszövetnél. Tehát ha a mozgástól izmosodsz, akkor a mérleg hamisan azt mutatja, hogy teljesen eredménytelen, amit csinálsz. Higgy a ruháidnak, övednek, esetleg figyeld a testzsír százalékod!
A több kalória elégetése minden esetben jobb megoldás, mint a szervezeted éheztetése. Az erőgyakorlatok közé tegyél be kisebb swing blokkokat, hogy végig magasabban tartsd a pulzusod! Az autó is többet fogyaszt, ha nagyobb a fordulatszám...
Az edzés azért is jobb a koplalásnál, mert úgy teremt kalória deficitet, hogy a szervezet nem hiszi azt, hogy éhezik, plusz fokozza a zsírégető hormonok termelését.
A kisebb, de gyakori és rendszeres étkezések a legjobbak. Ettől a szervezeted biztonságban érzi magát az "éhenhalástól".

Hatékony zsírégetés
Valamiért az a tévhit ragadt meg az emberekben, hogy a súlyzós edzés nem zsírégetésre való, pedig ennek pont az ellentéte igaz. A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a súlyokkal végzett edzés hatékony, tartós eredményeket hoz a fogyásban.
A másik meglepő tény, hogy a zsírégetés nem az edzés alatt következik be! Igen, jól olvastad... A zsírfelesleg leadásához ésszerű mértékű kalória deficit kell. Ám amint nem viszel be elég kalóriát, a szervezet első dolga a magas energiaszükséglettel rendelkező izomzat leépítése. Ezt csak kemény edzéssel tudod megakadályozni. Mert a zsírégetéshez az izmaidra nagy szükség van.
A hatékony edzés attól lesz hatékony fogyókúra is, hogy edzés után is folytatja a kalóriák felhasználását, mivel növekszik a zsírégetésért felelős enzimek mértéke, és fokozódik az oxigén felhasználás, ami az edzés után 30-40 óráig is kitarthat.

Milyen a hatékony zsírégető edzés?
Végezz magas intenzitású intervallum kardió edzést! Az XFIGHT, Aero Kick Box, Tae Bo, Spinning, zsírégetésben verhetetlen.
Ezek az edzésformák akár tízszer hatékonyabb zsírégetés szempontjából, mint az egyenletes aerob kardió edzés.
Fontos, hogy edzés előtt rendesen melegíts be! A végén pedig vezess le alacsonyabb intenzitású gyakorlatokkal, semmiképpen se hagyd abba hirtelen!

Kocka has, testzsír százalék...
Nagyon sokan szeretnének kocka hasat... A zsír meglehetősen rossz hírnévnek örvend, hiszen mindenkinek az elhízás, a hason elterülő úszógumi jut eszébe róla... De a zsírokra szükségünk van a növekedéshez és a fejlődéshez, bizonyos vitaminok felszívódásához (zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K). A zsír ezen felül kiváló energiaforrás, kipárnázza a belső szerveket, és segít fenntartani a sejtmembránjainkat. A lényeg tehát az, hogy a zsír alapjában véve nem ellenség és normális esetben a táplálékbevitelünk 20-30%-a zsírból kell álljon.
Akkor van baj, ha túl sok zsír gyűlik fel a szervezetünkben. Vagyis ha túl magas a testzsír százalékunk.

A testzsír százalék szintjeit az alábbi táblázatból tudod kiolvasni:

Szintek: Férfi Nő
Létfontosságú: 3% 8%
Testépítőkre jellemző: 3-6% 8-12%
Élsportolókra jellemző: 6-10% 12-15%
Optimálisan fitt: 10-15% 15-18%
Átlagos alkat: 15-20% 18-25%
Túlsúlyos: 20-25% 25-35%
Krónikus elhízás:... 25%< 35%<

Létfontosságú: Ez az a szint, ami alatt már képtelen a szervezet a normális működésre. Ebben a sávban vannak az anorexiások és a topmodellek...
Testépítőkre jellemző: Ez az a szint mikor minden izom jól látszik, elkülöníthető. Ebben a sávban vannak a testépítők versenyidőszakban, illetve a hosszútávfutók...
Élsportolókra jellemző: Főként a rendszeresen nagy intenzitással, versenyszerűen sportolók tartoznak ide. Meglepő, de nekik általában már nincs klasszikus kocka hasuk...
Optimálisan fitt: Egészséges sportos testalkat...
Átlagos alkat: "Pici pocak" Semmiképpen nem lógó sörhas... Bár sok férfi ide sorolja azt a bojlert, amit a derekán hord...
Túlsúlyos: Ebben a kategóriában életmódváltásra van szükség, több mozgásra, megfontolt táplálkozásra!
Krónikus elhízás: Mindenképpen szakember és orvos segítségére van szükség. Veszélyes lehet nélkülük belekezdeni bármilyen edzésbe!

/Fontos megjegyezni, hogy pusztán a testzsír százalék alapján még nem leszel élsportoló, illetve némely sportágban a százalék értéke eltérhet. Ezeket példának írtam, hogy érthetőbbek legyenek a számok./
Tehát a kocka has a 6% alatti testzsírnál rajzolódik ki... Sajnos csak nagyon komoly és speciális edzéssel tudod magad levinni ebbe a tartományba, ott tartani se könnyű és nem is egészséges. A helyzet az, hogy az összes ilyen kép, úgymond átverés!
Egyik barátom egy egész nyáron át sanyargatta magát, míg sikerült nyár végére a kocka has. Lefotózta, felrakta az iwiw-re és azóta csak a vízszintes csíkok maradtak meg belőle...
A testépítőknek is csak versenyidőszakban van kocka hasuk... Szóval huzamosabb ideig senkinek sem! Főleg azoknak nem, akik számára fontos az egészség.
Jobb, ha elfogadod, a kocka has nem atletikus szépséget jelent, hanem kóros soványságot.

BMI index
A testtömeg index vagy ritkább elnevezéssel Quetelet-index (angolul body mass index, rövidítve BMI index) egy statisztikai mérőszám, mely az egyén testmagasságát és -tömegét veti össze. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. Tehát a BMI a testzsír százalékot nem veszi figyelembe, ami az elhízás esetén az egészségügyi megbetegedések kockázatának legfontosabb jelzője.
A BMI tulajdonképpen ad egy képet arról, hogy a magasságodhoz képest körülbelül megfelelő-e a súlyod. Átlagos embereknél egy eszköz az elhízottság mértékének megbecsülésére. Azonban nem megfelelő mérőszám, ha sportolsz vagy nagyon izmos vagy. Az izom ugyanis nehezebb, mint a zsír és magasabb BMI értéket eredményez, még akkor is, ha a testzsírod mennyisége teljesen normális. Ugyancsak nem alkalmas ez a mérőszám várandós hölgyek, illetve gyerekek esetében.

Alultáplált: <18,5
Ideális: 18,5-25
Túlsúlyos: 25-30
Elhízott: 30-40
Súlyosan: 40<

A lényeg!
Egy a lényeg: ha eddig nem mozogtál, akkor éppen itt az ideje, hogy belekezdj!
Nem baj, ha kicsiben, nem baj, ha lassan, de ahogy rákapsz az ízére, megszereted, és hiányozni fog, ha kimarad!
A bombabiztos kombináció: cardio gyakorlatok, erőnléti edzés és kalóriaszegény étrend.
Összefoglalva tehát, egy intervall edzés segíteni fog neked a fogyásban, de akkor lesz a leghatékonyabb, ha, kalóriaszegény étrenddel kombinálod.
Ez hosszú távon meg fogja hozni a kívánt eredményeket!!

- Hasizom erősítő: a felülés az nagyon jó, de csak akkor látványos,
ha nincs zsír a hasadon, mert a felülés csak az izmokat erősíti, formálja,
de zsírt nem éget (zsírégetés=kardio, aerob edzés:).
Ne hidd el, ha valaki azt mondja, hogy ezzel zsírt lehet égetni!!

Hányszor kell edzeni egy héten?

Ez attól függ, hogy mi a cél! Ha valaki megszállottan, heti 6-szor eljár edzeni, de az edzései nem intenzívek, akkor inkább többet ér el heti 3 intenzív edzéssel. Tehát ha fejlődni szeretnénk, érdemes hetente háromszor sportcipőt húzni. Vegyes edzések a legjobbak a fogyáshoz pl.: egyik nap súlyzós edzés, másik nap XFIGHT, Tae Bo, futás, v. úszás , (lehet bármely kardió edzés). Nyilván aki testépítő, heti 6-nál is többször edz, de aki fogyókúra alatt teszi ezt, az sok, mert hamar megelégelhetjük, elveszíthetjük a motivációt, túledzettséghez vezethet, melynek súlyos pszichikai, fizikai tünetei lehetnek. Lényeg a rendszerességen és a változatosságon van.
(Látványos és érezhető eredményekre csak akkor számíthatunk, ha rendszeresen időt szakítunk önmagunkra. Természetesen többször is mozoghatunk, ha már belejöttünk és jólesik, de arra fontos odafigyelni, hogy hagyjunk időt szervezetünknek a regenerálódásra. Amikor mozgunk, és egy picivel többet teljesítünk, mint ami a megszokott, a pihenőidőben szervezetünk alkalmazkodik ehhez a nagyobb terheléshez, és következő alkalommal többre lesz képes. Ha nem hagyunk neki erre elegendő időt, ez a fejlődés nem tud bekövetkezni. Még a legfanatikusabb sportrajongóknak is azt ajánljuk, hogy legyen hetente egy-két nap, amikor a kikapcsolódás más formáját választják, vagy legalább kevésbé intenzíven edzenek.)
Azt tanácsolom, tartsátok be a fokozatosságot, semmiképpen se hajszolják a teljesítményt. Nyugodtan szakítsátok félbe a gyakorlatsort, iktassatok be magatoknak kis pihenőket. Egy-két hét elteltével érezni fogják, hogy egyre többet bírtok,
és növelhetitek a mennyiséget.

 

Gyakori kifogás: nincs időm rá. Gondold végig őszintén! Valóban nincs?
Vagy csak azért nem akarsz edzőcipőt húzni, mert inkább valami mást csinálnál?
Ha lustaságon kapod magad, állj a sarkadra, és csak azért is kocogj egy kicsit!
Sok kezdő azon bukik el, hogy túlzott elvárásokat támaszt önmagával szemben. Mindig úgy kocogj, hogy tudj közben beszélgetni is.

Hagyj időt magadnak! Szervezetednek időre van szüksége az átálláshoz!
Ha korábban sokáig nem sportoltál, az ízületeknek és a szalagoknak hozzá kell szokniuk a megterheléshez.
Helyi zsírégetés???
Nem tudsz kizárólag a hasadról, fenekedről, combodból fogyni. A szervezeted genetikai program alapján tárolja a zsírt a testeden. A fogyás pontosan a hízással ellentétes sorrendben fog zajlani, még akkor is ha belegebedsz...
Nyugodtan el lehet felejteni a tekercseléses, fóliás, szaunás alakformálást, mivel ezekkel a csodaszerekkel csak vizet vesztesz, hatásuk ideiglenes...
Sok wellness magazinban olvashatod a jobbnál jobb hasizomgyakorlatokat a lapos hasért... De a felülésektől inkább csak megerősödik a megdolgozott testrész és kitolja a rajta lévő zsírréteget, ha van rajta... Tehát karcsúbb biztosan nem leszel tőle és alig éget kalóriát...

Hol ég el a zsír?
A zsír csak egyetlen szövetben ég el: az izomban. Ebből következik, hogy minél több az izomszövetünk, annál gyorsabb a fogyás. Ezért téved igen nagyot az, aki csupán táplálék megvonással akar fogyni, ugyanis mindjárt az elején lerombolja a zsírégető kemencéit. Tévedés, hogy csupán a mozgás harmincadik perce után kezdődik a zsírbontás. Ha rendszeresen mozgunk, akkor az izom már az első másodpercben megcsapolja a zsírosbödönt. Ráadásul az agyunk igen előrelátó. Ha azt tapasztalja, hogy rendszeresen mozgásba lendítjük izmainkat, akkor is gondoskodik a többletenergiáról, amikor éppen kényelmesen heverészünk. 

kAPHATÓ:
- Tourinform Mohács (Önkormányzati Hivatal)
7700 Mohács, Széchenyi tér 1.

-S-Work Kft – Fly Mix Kft bemutató terem
7700 Mohács, Dózsa Gy. út 34. (Fecske Papírbolt mellett)

- Edzéseken – órarend itt >>

Mi is az XFight

Az XFIGHT az egész világon fantasztikus népszerüségnek örvendö egész testet igénybevevö Fitnessz sportág. Egy színes, változatos óra, a Tae Bo, Tae Kwon Do, Muay Thay, Kick Box, Box, Fight Do, Combat stílusokat egyesítve. Ez az intenziv Workaut, a ritmust adó zenéjére, ami a 185 BPM (Beat Pro Minute = ütem per perc) is elérheti, javítja az aerob és anaerob keringést, erősíti és rugalmassá teszi az izomszöveteket és sokoldalúságánál fogva megdolgoztatja a nem aktív izmokat is.
 


Élhetsz tudatosan, boldogan, szépen is!!!!

Mérges vagy egy darabig – kitombolod vagy elfojtod – a lényeg, hogy egyszer abbahagyod és azt hiszed, hogy vége van. A harag ott volt a felszínen, tudtál róla, ami eddig fent volt, most a mélybe került, tudatod, szíved legmélyére. Ott vár mélyen – nem is tudsz róla – ,hogy aztán valamikor megint a felszínre tör. Minden hangulat és gondolat, tovább örökíti önmagát. Tehát, amikor együttműködsz a kellemetlen érzésekkel, akkor megöntözöd azt a magot, ami ezt a hangulatot táplálja azért, hogy újból kihajthasson, majd előbb vagy utóbb szokásoddá és elsődleges természeteddé válik, valódi önmagadat pedig a háttérbe szorítod.

E-szerint élj és jobb lesz az életed!


 
 
 
 
 
Zsírégetés - fitbox x fight - Fatkiller - mohács fitbox edzés - x fight x fight - fogyás fatkiller - sztárcsevics jános