Táplálkozás


A diéta és a jojó-effektus

Több ezer évvel ezelőtt őseinknek sokat kellett vándorolni - akár 35 kilométert naponta -vadászni, gyűjtögetni, harcolni, s ezzel túlélésüket biztosítani. Akkor az volt a természet törvénye, hogy "vegyél fel minél több energiát (táplálékot) és csak akkor mozogj, ha muszáj, vagy ha kényszerítve vagy rá".
A mai ember teste ill. génjei is erre az aktív életre vannak programozva, de a körülmények bizony megváltoztak.
A túlsúlyos mai ember alig használ fel energiát, TV-t néz, ülő munkát végez, autóval jár gyaloglás helyett, és általában minden tevékenységét gépek alkalmazásával könnyíti meg.
Annyit eszünk mint őseink, ráadásul egészségtelenebbet, viszont alig mozgunk, mindössze 1,5 - 2 kilométert naponta!

Ezért sokan fogyókúrába kezdenek. A szervezet azonnal reagál. Megvonják a táplálékot?
Bekapcsol a szervezet túlélési mechanizmusa.

Egy drasztikus táplálékcsökkentés (diéta) a szervezetnek vészhelyzetet (éhínséget) jelent, amire úgy reagál, hogy "takarékra kapcsol" különböző funkciókat, mint pl.

- anyagcsere,
- csökkenti bizonyos testrészek hőmérsékletét,
- lassítja ill. meggátolja a hirtelen, spontán mozgásokat,
- leépíti az aktív "fogyasztókat"(izomszövetek) stb.

Egy radikális diétával nem csak zsírt, hanem folyadékot és értékes izomszöveteket is elveszítünk.
Mivel az izom nagyon anyagcsere-igényes szövet, ezáltal gyengébbek leszünk, tehát kevesebb energiát leszünk képesek termelni, ami szintén nem kedvez a zsírszövetek leépítésének, hiszen ehhez energia,ill.aktiv izomszövet kell.
A diéta befejeztével, mikor újra kicsit többet eszünk, szervezetünk egy "biológiai törvényt" követve, ellenakcióba, ún. túlkompenzációba kezd. Azt mondja: "ki tudja, mikor lesz megint éhínség?", és nekiáll pótolni az elfogyott zsírszöveteket, még többet épít hozzájuk, és az elveszett értékes aktív fogyasztókat (izmok) is zsírszövettel pótolja.
Így ahelyett, hogy tartósan leadnánk, még többet mutat a mérleg (jojo-effektus), és az elveszett izomszövetekből eredően, megváltozik az alakunk, testtartásunk, csökken ízületeink, gerincoszlopunk, forgó-csukló vázszerkezetünk védettsége.

Tehát: Tartós fogyás és alakformálás csak táplálkozásbeli átállással és rendszeres edzéssel lehetséges illetve egészséges!!
Senki sem tökéletes!

Ne légy maximalista, viszont légy türelmes magaddal szemben!
Ne várd el, hogy a táplálkozásbeli átállás egyik napról a másikra sikerüljön!
Ez sok időbe, munkába és akaratba kerül, de hidd el, sokszorosan megtérül.
Az ehhez vezető út rögös, lesznek sikereid és kudarcaid is, de semmi baj, néha vétkezhetsz is.
A legfontosabb, hogy ne tévessz célt és visszatalálj a helyes útra.
Soha ne éhezz és leld örömödet az evésben! A fogyáshoz, alakformáláshoz idő kell, hiszen amit hosszú évek alatt felhalmoztál a szervezetedben, azt időbe telik leépíteni, helyrehozni.
Elég havonta 1-2 kg-ot (egy évben 12-24 kg-ot) leadni.

A te életed, a te tested, a te döntésed! 

kAPHATÓ:
- Tourinform Mohács (Önkormányzati Hivatal)
7700 Mohács, Széchenyi tér 1.

-S-Work Kft – Fly Mix Kft bemutató terem
7700 Mohács, Dózsa Gy. út 34. (Fecske Papírbolt mellett)

- Edzéseken – órarend itt >>

Mi is az XFight

Az XFIGHT az egész világon fantasztikus népszerüségnek örvendö egész testet igénybevevö Fitnessz sportág. Egy színes, változatos óra, a Tae Bo, Tae Kwon Do, Muay Thay, Kick Box, Box, Fight Do, Combat stílusokat egyesítve. Ez az intenziv Workaut, a ritmust adó zenéjére, ami a 185 BPM (Beat Pro Minute = ütem per perc) is elérheti, javítja az aerob és anaerob keringést, erősíti és rugalmassá teszi az izomszöveteket és sokoldalúságánál fogva megdolgoztatja a nem aktív izmokat is.
 


Élhetsz tudatosan, boldogan, szépen is!!!!

Mérges vagy egy darabig – kitombolod vagy elfojtod – a lényeg, hogy egyszer abbahagyod és azt hiszed, hogy vége van. A harag ott volt a felszínen, tudtál róla, ami eddig fent volt, most a mélybe került, tudatod, szíved legmélyére. Ott vár mélyen – nem is tudsz róla – ,hogy aztán valamikor megint a felszínre tör. Minden hangulat és gondolat, tovább örökíti önmagát. Tehát, amikor együttműködsz a kellemetlen érzésekkel, akkor megöntözöd azt a magot, ami ezt a hangulatot táplálja azért, hogy újból kihajthasson, majd előbb vagy utóbb szokásoddá és elsődleges természeteddé válik, valódi önmagadat pedig a háttérbe szorítod.

E-szerint élj és jobb lesz az életed!


 
 
 
 
 
Zsírégetés - fitbox x fight - Fatkiller - mohács fitbox edzés - x fight x fight - fogyás fatkiller - sztárcsevics jános