Gyógyászat


Candida: az ezerarcú betegség

Okok - Tünetek és diagnózis - Vizsgálati módszerek - Kezelés
A Candida albicans a meglehetősen gyakori Candida sarjadzógombák osztályának leggyakoribb faja, egy teljesen ártalmatlan emésztőgomba, mely a legtöbb ember bélrendszerében megtalálható. Az egészséges szervezetben ez a gomba kifejezetten hasznos, ugyanis jótékonyan közrejátszik az emésztési folyamatokban.
Bizonyos körülmények között azonban (például ha védekezőképességünk valamilyen oknál fogva meggyengül) a Candida túlszaporodhat, és a legkülönbözőbb akut és krónikus tüneteket mutatva betegségeket okozhat. A candidát tipikus civilizációs betegségnek is nevezhetjük, mert általában a modern világra jellemző felgyorsult életmód egyik következményeként szaporodik el a gomba a szervezetben. A betegség elterjedtségét mutatja, hogy egyedül az Egyesült Államokban 50 millió regisztrált fertőzött van.
A Candida elszaporodásáért mindenekelőtt mi magunk, az életmódunk tehető felelőssé, ennek megfelelően a visszaszorításáért is magunk tehetünk a legtöbbet.
A normális bélflóra egyensúlya általában a következők miatt borul fel: nem megfelelő táplálkozás - túl sok édesség, állati fehérje, kalóriadús szénhidrátok bevitele, emellett kevés friss gyümölcs, zöldség, gabona fogyasztása.

Emellett túl sok természetellenes táplálékfajtát, állományjavítót, színezőt és más adalékanyagot fogyasztunk, s ezek a kémiai anyagok idővel tönkreteszik emésztőrendszerünket, felborítják normális bélflóránkat. Mindehhez szinte már természetesen kapcsolódik az állandó stressz, a kevés mozgás; a gyógyszerek, a gyakran felesleges antibiotikumok szedése, valamint a különböző hormonkészítmények és szteroidok bevitele.
A bélben elszaporodó gombák sajnos az emésztőrendszerből kijutva szétter-jedhetnek a test más területeire is. A szervezetben a fejüket több helyen is felütő fertőzésgócok a legkülönfélébb tüneteket okozhatják, ezért a szakorvosok gyakran csak későn diagnosztizálják helyesen a fertőzést, mivel a tünetek gyakran egészen más megbetegedésekre is utalhatnak. Okozójuk természetesen a gomba által kibocsátott méreganyag. Lássunk néhányat a lehetséges szimptómák közül.

Idegrendszerrel kapcsolatos tünetek:

fáradékonyság, fáradtságérzet, kimerültség, letargia, rosszkedv, labilis kedély-állapot, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, öngyilkossági hajlam, feledé-kenység, memóriazavar, koncentrációképesség csökkenése (fiatal korban is), bizonytalanság, határozatképtelenség, fejfájás (migrén), ingerlékenység, rob-banékonyság, intolerancia, álmatlanság, alvászavarok, lidérces-üldözéses álmok.

Gyomoráji panaszok:
gyomorégés, haspuffadás, gázképződés, hasfájdalom, hasmenés vagy székre-kedés; éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét, vastag-bélgyulladás.

Nőgyógyászati, urológiai tünetek:
vaginális panaszok: folyás, égő érzés, viszketés; gyakori felfázás, hólyaghurut, méhnyálkahártya-gyulladás, visszatérő petefészekciszták vagy -gyulladások, petevezeték-gyulladás; meddőség, menstruációs zavarok, premenstruációs fe-szültség, PMS-tünetek; libidócsökkenés, férfiaknál makacs prosztatagyulladás.

Bőrgyógyászati panaszok:
csalánkiütés, viszkető bőrfelületek, vörösödés, ekcéma; hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás.

Allergiás reakciók:
élelmiszer-allergiák, asztma, vegyszerekkel szembeni érzékenység, stb.

Egyéb tünetek:
látásromlás, kettőslátás, homályos látás, szikrázó látás; ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, illetve ízületi bántalmak; testsúlycsökkenés vagy elhízás. Gyermekek esetében: hiperaktivitás, tanulási nehézségek; gyakori felső légúti és középfülgyulladások; bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság; a pajzsmirigy cisztás megbetegedése, túl- vagy alulműködése.

A tünetek rendkívüli változatossága miatt nehéz egyértelműen azonosítani a betegséget. Van, hogy a tünetek közül több is fennáll, van, hogy csak egy; azonban ha a szakorvosi vizsgálatok nem támasztanak alá semmilyen szervi elváltozást, akkor gondolni lehet (és kell is) a Candida albicans gomba által okozott megbomlott egyensúlyra.
Gyakran csak az orvos ráérzésén múlik, hogy időben felismeri-e a betegséget, ugyanis a gombákat ki lehet mutatni széklet- vagy hüvelyváladék-vizsgálattal, illetve a vérsavóban a gomba elleni antitestek meghatározásával. Sajnos azonban az eredmények még a vérvizsgálat esetében sem teljesen egyértelműek; ha ugyanis eleve gyenge az immunrendszer, az ellenanyagszint-vizsgálat eredménye nem tudja azt kimutatni. A gomba toxintermelését ezenkívül még a magasabb májenzimérték és koleszterinszint is jelezheti.
A Candida-fertőzés kezelése meglehetősen összetett folyamat, eltarthat akár 3-6 hónapig is. Alapvető, hogy a gombák ne kapjanak a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat, vagyis a továbbiakban "ne a gombákat etessük".
Szigorúan kerülni kell a finomított cukrokat, a csokoládékat, (ideértve a mogyorókrémeket is), a cukrozott üdítőitalokat, szörpöket; az élesztővel készült élelmiszereket; az erjedt, illetve erjedéssel készült termékeket (például: ecet, illetve ecetes élelmiszerek), a penészgombás termékeket (a sajtok közül jó néhány), és minden olyan élelmiszert, mely megterhelheti a szervezetet és az immunrendszert.
Ezzel párhuzamosan különböző gombaölő szerekkel visszaszoríthatjuk a gombát, majd amikor ez sikeresnek mondható, következhet a megfelelő bélflóra kialakí-tása, amit lakto/bifido bacilusok bevitele segíthet elő. Természetesen a gyógyulási folyamat egésze alatt ügyelni kell az immunrendszer folyamatos erősítésére is.
A Candida-fertőzöttek túlnyomó többségénél szükséges a megfelelő stresszoldás, valamint a lelki egyensúly helyreállítása, aminek fontos része az addig megszokott felfokozott munkatempó mérséklése, továbbá a rendszeres mozgás is.
Miután fáradtságos munkával sikerült visszaszorítani ezt a makacs betegséget, talán már nem olyan nehéz tartani magunkat a kezelés során alkalmazott élet-vezetési elvekhez, melyeket követve sikeresen megelőzhetjük e kellemetlen baj kiújulását.
Candida - tényleges veszély?
Hogyan maradjunk Candidamentesek?
Ha azt halljuk, hogy a gomba testünk számos szervében megtelepedhet, akkor veszélyesnek gondolhatjuk. Ha viszont tudjuk, hogy bár jelen van, mégis csak különleges esetekben okoz betegséget, akkor nézzünk más dolog után, amin nyugtalankodhatunk. A Candida albicans nevű gomba a normális bőr- és bélflóránk része, időnként azonban gondot okozhat. Napjainkban "divatos" betegséggé vált, nézzük, mi is igazság?
A Candida albicans, cikkünk tárgya, ún. fakultatív parazita: az esetek döntő többségében csak jelen van a szervezetben, betegséget nem okoz. A test különböző részein, főkent a bőrön, a nemi szerveken, a szájban, torokban és a bélben normális körülmények között is megtalálható. A környezetünk, a talaj, az élelmiszerek is forrásai lehetnek az emberben levő gombának.
Az ember szimbiózisban él a parazitával. Védekező rendszerünk több, e gombához hasonló, "barátságos", fertőzni tudó ágensre figyel, azokat nem pusztítja, de ellenőrzése alatt tartja. Az bizonyos, hogy jelenléte segít a normális bélflóra fenntartásában. Egyesek szerint a támadó baktériumok ellen is segít a szervezetnek védekezni. Ha azonban valamilyen oknál fogva védekezőképességünk meggyengül, a gomba - nem kötelező módon, de - támadásba lendülhet. Valószínűbb, hogy a gomba ártani fog nekünk, ha az alábbi esetek egyike fennáll:
- immunkárosodással járó betegség (ilyen például a HlV/AIDS, de fontos tudni, hogy a szervezet védekezőképessége bármilyen fertőzéses kórkép esetén vagy senyvesztő betegségben csökken);
- cukorbetegség (főleg akkor, ha azt egyáltalán nem vagy rosszul kezelik, és a vércukorérték rendszeresen magasabb a normálisnál);
- gyógyszeres kezelés (amikor a gyógyszer a szervezet védekezőképességet csökkenti, ilyenek a szteroidok vagy szervátültetést követően adott, a kilökődést gátló gyógyszerek, a daganatellenes szerek vagy az antibiotikumok);
- nőknél a terhesség, fogamzásgátló szedése vagy egyszerűen a menstruáció okozta védekezőképesség-csökkenés;
- elhízás (a bőrredőkben a gomba kedvező szaporodási feltételekre lel).
Ha a gomba bajt okoz, az gyulladás formájában jelentkezik. Erre minden ember fogékony, védőoltás a gombás fertőzés megelőzésére nincs.
Az alábbiakban a gyakoribb, jellegzetes, Candida okozta fertőzéseket foglaljuk össze. A betegség, a candidiasis tünetei attól függenek, hogy melyik az a szerv, amelyikben a gomba okozta gyulladás kialakult. Először a kívülről látható fertőzésekre térünk ki.
Bőrfertőzés
Összefekvő bőrterületeken, ahol a bőr meleg és nedves, a gomba gyulladást válthat ki. A gyulladás vörös folt formájában jelentkezhet, mely kicsit váladékozhat és viszkethet. A körömágyban elszaporodó Candida fájdalmas duzzanatot okoz és váladékozik. A fertőzött köröm fehér vagy sárgás színű lesz, és az ujjtól elemelkedik. A bőr- és körömfertőzést általában kenőccsel kezelik, néha belsőleg szedett gyógyszerre van szükség, főleg makacs körömfertőzésben.
Szájpenész
Sárgásfehér vagy szürkésfehér lepedék a szájüreg belső részén, a szájpadon, a nyelven, néha a garaton. Csecsemőknél gyakori. A túrótól úgy lehet megkülönböztetni, hogy a túró letörölhető, a gomba nem, vagy csak nehezen, továbbá gombás fertőzés esetén vérző seb marad vissza. Az orvos ecsetelőt írhat fel kezelésére.
Hüvelygombásodás
Igen gyakori. Égő, viszkető érzés mellett túrószerű folyás jelentkezik. Ráterjedhet a szeméremtestre. Hüvelybe helyezhető vagy szájon át szedett gyógyszerrel jól kezelhető. A nemi úton átvihető fertőzés a férfipartnerrel a makkon jelentkező gyulladásos felrakódás formájában mutatkozhat.
Nyelőcsőgombásodás
Senyvesztő, például daganatos betegségben szenvedőknél vagy májzsugorodásban gyakran kialakul. Gyomortükrözéskor látható a nyelőcső falán. Gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható.
Belső szervek gombás gyulladása
Ha a szervezet védekezőképessége vészesen csökken, a Candida szétterjed a szervezetben, és gyakorlatilag bármelyik belső szervben okozhat gyulladást. Ezeknek az életet veszelyeztetö fertőzéseknek a kórismézése nehéz, kezelése hosszadalmas.
Úgy is kérdezhetnénk: Hogyan maradjunk egészségesek? Amint az a fentiekből kiderül, a gomba csak károsodott védekezőképesség esetén okoz gondot, és kizárólag csak ezekben az esetekben kezelendő. Megelőző célzattal a Candidát irtani a testünk különböző részeiből nem javasolt, ugyanis az a normális flóra részét képezi.
A bőrfertőzések a bőr tisztán és szárazon tartásával megelőzhetők. Túlsúlyosak sok más életveszélyes betegség (például magas vérnyomás, szívbetegség, cukorbetegség) megelőzése érdekében fogyjanak le, a cukorbetegek pedig ügyeljenek, hogy vércukorértékük normális legyen.
Dr. Szilágyi Tibor
belgyógyász
Egészségünkért a XXI. században Alapítvány

Candida-diéta
Táplálkozási útmutató
Aki Candida-gombával fertőzött, annak elsősorban a táplálkozásán kell változtatnia. Ez nem jelent radikális változás - legalábbis nem beláthatatlanul hosszú ideig. A Candida-elleni diétát nők esetében 3-6 hónapig, férfiaknál többnyire 1-2 hónapig elég betartani. A szigorú, teljesen élesztő- és szénhidrátmentes diétát minimum egy-két hétig érdemes következetesen végigcsinálni, megalapozva ezzel a kúra sikerét. Muszáj ugyanis megvonnunk gombáink táplálékát ahhoz, hogy kiutasítsuk őket szervezetünkből.

A Candida szénhidráttal táplálkozik. Tehát mindent, aminek alapja a cukor - így természetesen a méz is - ki kell vonnunk étkezésünkből. Még a diabetikus cukrot is, mivel van benne fruktóz. Sajnos a szigorú diéta idején a legtöbb gyümölcsöt is, hiszen még a savanyú gyümölcsfajtákban is, mint például a grapefruitban, van gyümölcscukor. Egyedül a tejcukor az engedélyezett, mivel a laktózt a gombák nem tudják lebontani, így az nem szolgál számukra táplálékul.
Fontos, hogy az ember sok ballasztanyagot egyen, mert azokkal a bélnyálkahártya tisztul, és a gombák kipucolódnak. Például sok korpaterméket, hajdinát, esetleg natúr rizst. Étkezések előtt egy-egy evökanál len- vagy mustármagot is lenyelhetünk rágás nélkül fél pohár víz kíséretében.
Nem jók azok az élelmiszerek sem, amelyek elszigetelt keményítőt tartalmaznak. Ilyenek például a fehér rizs, a tészták vagy a fehér kenyér. Vigyázni kell a teljesőrlésü termékekkel is, mert gyakran több bennük a fehérliszt, mint a többi. Ráadásul ezeket a termékeket még barnacukorral is színezik, hogy "teljesértékübbnek" nézzenek ki. Ebben az esetben a legegyértelműbb, amit tehetünk, ha tiszta rozs, korpa vagy graham-kenyeret használunk.
Az élesztőalapú termékek is tilosak: bor, sör és a legtöbb sajttermék - különösen a penészes sajt. Húsnál, felvágottaknál is vigyáznunk kell. Kerüljük a tartósított termékeket, ugyanis gyakran mézzel és cukorral is konzerválják ezeket.
Áttekintés az élesztőgomba elleni kontrolldiéta élelmiszer-lehetőségeiről EGYÉRTELMŰEN TILTOTT:
- kefír
- sütőpor
- élesztő
- barbecue-szószok
- élesztővel készült termékek, ételek
- sör, bor, pezsgő
- sajt (a legtöbb fajta)
- fehérkenyér, zsemle, kifli
- tejföl
- édességek
- kechup, majonéz, mustár
- szárított gyümölcs
- szójatermékek
- dinnye
- gomba
- gyümölcslevek
- kész salátaöntetek, mártások (pl. Worchester)

AMI A SZIGORÚ DIÉTÁNÁL TILTOTT, A KÉSőBBIEKBEN MÁR EHETő:
- bab
- kopasz barack
- borsó
- banán
- szőlő (max. 12 szem naponta)
- kukorica
- tej
- alma
- körte
- könnyű sajtfélék, amik nem penészképződéssel, gombás érleléssel készültek
- avokádó
- cseresznye
AMIT SZABAD ENNI:
- padlizsán
- zeller
- fehérrépa
- ananász
- joghurt (natúr)
- karfiol
- fejes saláta
- kávé
- brokkoli
- hagyma
- ásványvíz
- uborka
- spárga
- teák
- sárgarépa
- spenót
- burgonya
- fehérkáposzta
- juhtúró
- zöldpaprika
- hagyma
- kecsketej
- paradicsom
- vöröskáposzta
- petrezselyem
- hidegensajtolt olajak
- retek
- korpatermékek
- minden sovány hús, hal
- kelbimbó
- hajdina kagylófélék
- cékla
- natúr rizs
- tojás

Fontos!
A zöldségeket, gyünölcsöket csak frissen fogyasszuk! Lényeges tudnunk azt is, hogy a grapefruitban, különösen annak magjában található egy bizonyos vegyület, amelynek gombaölő hatása van. Patikákban és drogériákban beszerezhető a grapefruitmag-olaj, melynek rendszeres használata erőteljesen hozzájárul a gyógyuláshoz.
Az alkohol elvben nem más, mint cukor! Egy deci még nem a világ, de maradjon meg annál az elhatározásánál, hogy megakadályozza a gomba terjeszkedését!
Fontos, hogy immunrendszerünk erősítéséhez sok vitamint és nyomelemet vigyünk be szervezetünkbe. Így A-, B1-, B3-, B6-, C- és E-vitamint, folsavat, biotint, magnéziumot, kálciumot, rezet, krómot, lítiumot és cinket. A vitaminokat lehetőleg zöldségekből és gyümölcsökből szerezzük. Ugyanígy megtalálhatjuk ezekben a magnéziumot és a kálcumot egyaránt. Rezet legkönnyebben a gabonafélékböl, cinket a tejtermékekből és a tengeri halakból, állatokból, míg krómot a durva őrlésü gabonákban és a májban lelhetünk. Egyre inkább bizonyossá válik, hogy a lítium meghatározott ideg- és agyfunkciókhoz nélkülözhetetlen. Néhány forrásban, konkrétan lítiumot tartalmazó ásványvízben ez is megtalálható.
Menü-ajánlat a Candidadiétához
Első látásra riasztónak tűnik, ám egyáltalán nem olyan vészes. Az vázlatos áttekintés az élelmiszerekről a teljesség igénye nélkül készült ugyan, ám segítségével biztosan kategorizálhatunk önállóan is. Amennyiben mégsem lennénk biztosak a választott alapanyag hovatartozásában, nézzünk utána szakkönyvekben, hogy tartalmaz-e és mennyi szénhidrátot.
Hétfő
reggeli: főtt tojás, élesztő nélküli teljes kiőrlésű kenyér, vaj, kávé
ebéd: tonhal citrommal, joghurt, fejes saláta és alma
uzsonna: macesz, paradicsom
vacsora: halfilé, krumplipüré, párolt sárgarépa, őszibarack
Kedd
reggeli: zabpehely, tej
ebéd: túró, paradicsom, körte, frissen préselt gyümölcslé
uzsonna: joghurt, almapüré (cukor nélkül!)
vacsora: sült pulykaszelet, kukorica, párolt spenót, eper vagy más gyümölcs
Szerda
reggeli: főtt tojás, élesztőmentes kenyér
ebéd: frissen készített lencseleves, friss fejes saláta, durva őrlésű (barna) lisztből készített péksütemény, narancs
uzsonna: túró, sárgarépa

vacsora: sovány báránysült, hajdina, brokkoli, sült alma
Csütörtök
reggeli: joghurt, friss gyümölcs
ebéd: natúr rizs, hideg fasírozott (prézli nélkül), zöldségsaláta vagy párolt zöldség, friss gyümölcs
uzsonna: paradicsom macesszel
vacsora: padlizsán, hagyma, paradicsom, zöldpaprika mozzarellával és durva őrlésü lisztből készített főtt tésztával
Péntek
reggeli: hajdina, tojásrántotta, narancs
ebéd: halászlé, paradicsomsaláta ananásszal
uzsonna: joghurt friss gyümölccsel
vacsora: hal fokhagymával, párolt zöldbab, friss gyümölcs
Szombat
reggeli: gabonapehelyből készült müzli (nem édesítve, mazsola nélkül) kevés tejjel vagy gyümölcslével (narancs vagy almalé)
ebéd: friss hal, kovászolt kenyér, saláta
uzsonna: főtt kukorica, vaj
vacsora: natúr pulykamell, natúr rizs, paradicsompüré
Vasárnap
reggeli: durva őrlésü lisztből készített palacsinta, almapüré
ebéd: túró, őszibarack, macesz, fejes saláta
uzsonna: házi sütemény cukor nélkül (durva őrlésü lisztből)
vacsora: grillcsirke, héjában fött burgonya, cékla, gyümölcsös túró 

kAPHATÓ:
- Tourinform Mohács (Önkormányzati Hivatal)
7700 Mohács, Széchenyi tér 1.

-S-Work Kft – Fly Mix Kft bemutató terem
7700 Mohács, Dózsa Gy. út 34. (Fecske Papírbolt mellett)

- Edzéseken – órarend itt >>

Mi is az XFight

Az XFIGHT az egész világon fantasztikus népszerüségnek örvendö egész testet igénybevevö Fitnessz sportág. Egy színes, változatos óra, a Tae Bo, Tae Kwon Do, Muay Thay, Kick Box, Box, Fight Do, Combat stílusokat egyesítve. Ez az intenziv Workaut, a ritmust adó zenéjére, ami a 185 BPM (Beat Pro Minute = ütem per perc) is elérheti, javítja az aerob és anaerob keringést, erősíti és rugalmassá teszi az izomszöveteket és sokoldalúságánál fogva megdolgoztatja a nem aktív izmokat is.
 


Élhetsz tudatosan, boldogan, szépen is!!!!

Mérges vagy egy darabig – kitombolod vagy elfojtod – a lényeg, hogy egyszer abbahagyod és azt hiszed, hogy vége van. A harag ott volt a felszínen, tudtál róla, ami eddig fent volt, most a mélybe került, tudatod, szíved legmélyére. Ott vár mélyen – nem is tudsz róla – ,hogy aztán valamikor megint a felszínre tör. Minden hangulat és gondolat, tovább örökíti önmagát. Tehát, amikor együttműködsz a kellemetlen érzésekkel, akkor megöntözöd azt a magot, ami ezt a hangulatot táplálja azért, hogy újból kihajthasson, majd előbb vagy utóbb szokásoddá és elsődleges természeteddé válik, valódi önmagadat pedig a háttérbe szorítod.

E-szerint élj és jobb lesz az életed!


 
 
 
 
 
Zsírégetés - fitbox x fight - Fatkiller - mohács fitbox edzés - x fight x fight - fogyás fatkiller - sztárcsevics jános