Evezés / Sztárcsevics János /

Fatkiller & Rowing
Fatkiller másként


Huszonkét évvel fizetett az álmaiért!

Világszabadalmakat oktat az evezés mellett Forrás: SportFórum.hu

Kanyargós életutat járt be az egykori sikeres mohácsi evezős, Sztárcsevics János. 1984-ben "olajra lépett", majd huszon-évvel később, 2006-ban végleg hazatért. Ma ismét szerepet vállal az egyik hazai evezős fellegvár, Mohács sportéletében.



- Sokakkal ellentétben nekem sem politikai, sem gazdasági okaim nem voltak, amikor elhagytam Magyarországot és Németországban kötöttem ki - mesélte beszélgetésünk elején Sztárcsevics, aki jelenleg a Verőci Lídia - Bende Zsófia normálsúlyú kétpárevezős felkészítését is irányítja. - Úgy éreztem, hogy többszörös magyar bajnokként nem kaptam elég bizalmat és lehetőséget ahhoz, hogy nemzetközi szinten is produkálni tudjak.

- Ez az indoklás elég volt ahhoz, hogy befogadják Németországban?

- Akár hiszi, akár nem, amikor menekültként meghallgattak, ugyanezt mondtam annak az úrnak, akit sem az előtt, sem az után nem láttam. Az illető kitűnően beszélt magyarul, s amikor elmondtam szándékaimat, azt felelte: megérti és támogatni is fog. Így maradhattam Németországban.

- Mennyiben sikerült valóra váltani evezős álmait?

- Egyértelmű: csak részben. Történt ugyanis, hogy bíztató részeredményeket követően 1986-ban német bajnok lehettem kormányos kettesben, de az ebben az évben kinevezett új "Bundestrainer" értem, mint külföldiért, koránt sem lelkesedett annyira, mint elődje. 1987-ben még szereztem egy harmadik helyet az ETUF Essen színeiben az ottani Ob-n, majd szép lassan leeresztettem.

- Mi mindennel foglalkozott a közbenső időben?

- Többféle tevékenységem közül kiemelném a Németországban a kilencvenes évek közepén divatba jött "Fatkiller Fitbox-bo"-t, amely a karate és a boksz zenés változata. Ez mostanában kezd népszerű lenni hazánkban is, ezt sikerrel oktatom. Lényege a célirányos alakformálás, ebben a sportágban nincs verseny.

- Ez a "Fatkiller Fitbox-bo" lehet, hogy csodálatos dolog, de az evezéstől elég messze van. Mikor tért vissza egykori fő sportágához?

- Fiatalabbakkal már foglalkozgattam, de az érdemi munka 2008 augusztusában kezdődött. Ekkor kért ugyanis fel Verőci és Bende, hogy dolgozzunk együtt. Szó se róla, a nőkkel nem könnyű mindig közös nevezőre jutni, de egyelőre sikerült megtalálnom velük a megfelelő hangot.

- Verőci Lídia már hosszú évek óta a nagy ígéretek kategóriájába tartozik. Bízik benne, hogy képes lesz az érdemi előrelépésre?



- Az biztos, hogy benne még nagyon sok lehetőség van és a Bendével alkotott páros is jócskán előbbre léphet. A lányok minden esetre nagyon megfogadták, hogy mindent elkövetnek a sikerért. Egyelőre komolyan is készülnek, a többi majd eldől a vízen.

- Mit gondol, mennyi időre van szükség ahhoz, hogy egyértelmű választ kapjanak az egypárban és kétpárban dédelgetett célok megvalósíthatóságáról?

- A tendenciának már idén mutatkoznia kell. A 2010-es esztendő pedig már komolyabb vízválasztó lehet.


Szerző: Jocha Károly









Felelősség, elhivatottság, emberi tényezők.

A mai élsporton kívüli, az iskolák kötelező tanóráin felüli sportolási lehetőségek, helyi, városi szinten valósulnak meg. Nagyon sokrétű, szines, változatos sportélet van Mohácson. A Duna hullámain felnövő evezős palántákon, a sikeres kézilabdáig, az atléták generációin át, a ping-pongon, a küzdő sportokon keresztül, sok sikeres sportág működik a városban. Sokan, sokat tesznek azért, hogy büszkék lehessünk a múlt, a jelen, és a jövőbeni eredmémyeinkre.

Több, immár fogalommá vált edző teszi, és tette a dolgát eredményesen. Aki dolgozik, hibázik, szoktuk volt mondani. Aki emberekkel, legfőképp gyerekekkel foglalkozik egy egy sportág területén hatalmas felelősséget vállal. Nemcsak eredményeket, sikereket kell produkálni, hanem a felnövekvő generáció számára olyan példát mutatni emberségből, kitartásból, elhivatottságból, emberi tartásból, tisztességből amit a gyerekek észrevétlenül, mint a szivacs szívnak magukba. Nem mindegy tehát, hogy milyen ember, milyen edző (a sorrendiség nem véletlen) teszi a dolgát. Ha valaki, mint edző, ilyen hivatást választ, az esetleges hibák következményei ebben az esetben hatványozódnak, mivel gyerekekkel folyik a munka.

"Nem zörög a haraszt,......." ismert, és mind a magyar közmondások álatalában nagyon találó, és közérthető. Miért van az, hogy tehetséges fiatalok hagyják abba a versenyzést? Melyik sportág? Mohácson vagyunk, és létező problémáról van szó. Miért van az, hogy szülők elégedetlenkednek már évek óta az edző faragatlansága, emberi hiányosságai miatt. A kamasz gyerekekkel még családon belül sem könnyű megtalálni a hangot, hát még azon kívül. Érzékenyek, sebezhetőek, éppen ezért nem mindegy miként viszonyul hozzájuk az értük dolgozó, és ebből adódóan az értük felelősséget vállaló edző. Mohács, még mindig a kis város, az emberek véleménye hamar közszájon forog, ezért rajzolódik ki ebben a sportágban, a kamaszodó gyerekeket rosszul kezelő edző, aki miatt már több tehetséges fiatal hagyta abba a versenyzést. Évek munkája, az elért sikerek, az eddig tehetségesnek véleményezett, reményt keltő versenyzők miért hagyják abba azt amit szeretnek, az életük fontos, meghatározó tevékenységét, megfosztva ezzel önmagukat, és természetesen Mohács városát a további sikerektől, eredményektől? Pazarlás, és egyben - ami megbocsájthatatlan - nagyfokú felelőtlenség a gyerekekkel szemben.

Egy szülö, kinek két tehetséges gyermeke is evezett!


Lakatosné-Schmidt Györgyi

 


 

A Magyar evezés tanmeséje!!

Nemrégiben egy magyar és egy japán cég nyolcevezős versenyt rendezett a Dunán. A verseny előtt mindkét csapat keményen edzett, hogy a lehető legjobb teljesítményt érjék el. Mikor eljött a nagy nap mindkét csapat tagjai nagyon jó formában voltak, mégis a japánok nyertek 1 km-es előnnyel.

A vereség igen érzékenyen érintette a magyar csapatot, teljesen mélypontra kerültek. A felső vezetés úgy döntött, feltétlenül kideríti a megsemmisítő vereség okát, ezért rögtön alkottak is egy team-et, akik ezen a projekten dolgoztak. Feladatuk az volt, hogy alaposan kivizsgálják az ügyet és megfelelő segítséget nyújtsanak.
A sok vizsgálat után kiderítették, hogy a japánoknál heten eveztek, s egy ember kormányzott, míg a magyar csapatnál egy ember evezett és heten kormányoztak. A felső vezetés erre rögtön igénybe vette egy tanácsadó cég szolgálatait, s arra kérte őket, készítsenek tanulmányt a magyar csapat struktúrájáról.
Jelentős költségek kifizetése után néhány hónap múlva a tanácsadó cég arra a következtetésre jutott, hogy a magyar csapatban túl sokan kormányoztak és túl kevesen eveztek.

A japánokkal szembeni következő vereséget elkerülendő megváltoztatták a csapat felépítését. Most négy kormányos volt, két főkormányos, egy kormányigazgató s egy ember evezett. Ezen kívül teljesítmény-értékelési rendszert vezettek be az evezősnél, hogy nagyobb teljesítményre ösztönözzék.

`Bővítenünk kell evezősünk feladatait és nagyobb felelősséggel kell felruházni.
A következő évben a japánok nyertek, immáron 2 km-es előnnyel. A vezetés elbocsátotta az evezőst rossz teljesítménye miatt, eladták a csónakot is és leállították mindenféle beruházást az evezést illetően. A tanácsadó céget dicsérettel illették, a megtakarított pénzt pedig szétosztották a menedzsment tagjai között...





 





kAPHATÓ:
- Tourinform Mohács (Önkormányzati Hivatal)
7700 Mohács, Széchenyi tér 1.

-S-Work Kft – Fly Mix Kft bemutató terem
7700 Mohács, Dózsa Gy. út 34. (Fecske Papírbolt mellett)

- Edzéseken – órarend itt >>

Mi is az XFight

Az XFIGHT az egész világon fantasztikus népszerüségnek örvendö egész testet igénybevevö Fitnessz sportág. Egy színes, változatos óra, a Tae Bo, Tae Kwon Do, Muay Thay, Kick Box, Box, Fight Do, Combat stílusokat egyesítve. Ez az intenziv Workaut, a ritmust adó zenéjére, ami a 185 BPM (Beat Pro Minute = ütem per perc) is elérheti, javítja az aerob és anaerob keringést, erősíti és rugalmassá teszi az izomszöveteket és sokoldalúságánál fogva megdolgoztatja a nem aktív izmokat is.
 


Élhetsz tudatosan, boldogan, szépen is!!!!

Mérges vagy egy darabig – kitombolod vagy elfojtod – a lényeg, hogy egyszer abbahagyod és azt hiszed, hogy vége van. A harag ott volt a felszínen, tudtál róla, ami eddig fent volt, most a mélybe került, tudatod, szíved legmélyére. Ott vár mélyen – nem is tudsz róla – ,hogy aztán valamikor megint a felszínre tör. Minden hangulat és gondolat, tovább örökíti önmagát. Tehát, amikor együttműködsz a kellemetlen érzésekkel, akkor megöntözöd azt a magot, ami ezt a hangulatot táplálja azért, hogy újból kihajthasson, majd előbb vagy utóbb szokásoddá és elsődleges természeteddé válik, valódi önmagadat pedig a háttérbe szorítod.

E-szerint élj és jobb lesz az életed!


 
 
 
 
 
Zsírégetés - fitbox x fight - Fatkiller - mohács fitbox edzés - x fight x fight - fogyás fatkiller - sztárcsevics jános