Magamról röviden


Mohács!
Mit jut eszedbe, ha meghallod? Valószínűleg a mohácsi vész, vagy az a mondás, miszerint, "több is veszett Mohácsnál". Van azért más is "Nekünk Mohács kell".
Ez már közelít ahhoz, ami manapság Mohácson, ebben a 20.000 lelket számláló kisvárosban többeket foglalkoztat. Egy jelenség, egy mozgalom, mely egy személyhez kötődik. Az Ő tevékenységének köszönhetően, a fitnesz sport Mohácson, azon belül is a Fatkiller Fitbox edzések, rövid idő alatt, hihetetlen népszerűségre tettek szert.

Edző 'bá, ahogy sokan szólítják, János, ahogy nevezik, és Sztárcsevics János, ahogy országosan ismerik. Korából adódóan, született 1956. július 25.-én, hosszú, sikeres és egyben kacskaringós sport múltra tekinthet vissza. Egy korábbi interjúban, így összegezte a sokéves pályafutását:

"Még ifjú koromban kezdtem el foglalkozni az evezős-sporttal, (másra nem volt lehetőség) de beleszerettem, és mind a mai napig hűen ki is tartottam emellett.
Először az ifjúsági majd a felnőtt evezős válogatott tagjaként igyekeztem az elvárásoknak megfelelni itthon és külföldön egyaránt.
Miután a "Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója" címet megkaptam és néhány országos bajnokságot nyertem, 1984-ben külföldre távoztam és letelepedtem Németországban (az akkori NSZK-ban).

Ami az evezést illeti, itt sem nyugodtam és 1986-ban a német, majd a nemzetközi Belga bajnokságot, 1987-ben Észak-Westfália legjobb sportolója ezüst fokozatát megnyerve, abbahagytam aktív evezős pályafutásom. 1998-ban már 'veteránként' vettem részt az evezős Világ- és Európa - bajnokságokon, ahol aktív éveim frusztrációjától fűtve, több aranyéremmel gazdagítottam éremgyűjteményemet.
Közben, 1990-től belekóstoltam a fitnesz sport szépségeibe, s azóta is hivatásszerűen foglalkozom ezzel a sportággal.

Németországban az egyik legnevesebb Fitnesz akadémián, BSA Deutschland, megszereztem a Fitnesz-edzői, majd az Olympic Akadémián a Fit Bo, Power Box és a Concept 2 Iskolájában, Hamburgban a Team Rowing (csapatevezés) edzői képesítéseket, valamint 3 évet Tae Kwon Do-ztam. Emberkínzó, zsírégető és alakformáló órákat tartottam, és az utóbbi években már személyi edzőként tevékenykedtem. 2006. június 1-jén haza települtem Magyarországra, Mohácsra".

Miért kezd el valaki 50 évesen, a sikert illetően kétes kimenetelű vállalkozásba, hiszen Mohácson eddig nem volt tömeges fitnesz edzésre érdeklődés?
A kérdés joggal merül fel, de csak abban az esetben, ha nem ismered az edzőt, Sztárcsevics Jánost.
Mi a motiváció akkor, amikor nem törődve észszerűséggel, logikus érvekkel
Fatkiller Fitbox edzéseket kezd el tartani Mohácson?

János az alábbiakban, így beszélt erről:
"Azért teszem, amit teszek, mert szeretem, mert "fiatal vagyok, fiatalon tart"! Szeretem, ha boldog, jókedvű emberek vesznek körül és a legnagyobb öröm számomra, ha ehhez a boldogsághoz, örömhöz én is hozzájárulhatok.
Mikor hazatelepültem láttam mennyi a "pszichésen kiégett" ember, a depresszió, egyre több a túlsúlyos, már fiatal korban, fiuk lányok hatalmas pocakot tolnak maguk előtt a mozgáshiány és a helytelen táplálkozásból kifolyólag, egyre terjed a frusztráció, az agresszivitás!
A sport sok betegségre gyógyszer. Napjainkban megdöbbentő milyen sok a betegség és a beteg ember. Milyen sokan állnak sorban, az orvosnál, ill. a patikákban!
Amikor sportol valaki egyrészt felszabadultabbnak érzi magát, a mozgás által termelődnek a boldogsághormonok. Ha valaki elkezd a tornateremben nap, mint nap hajtani leküzdve a fáradtság korlátait, akkor az élet más területein is sokkal jobban és könnyebben tud majd helytállni. A sport erőt ad és gyakran előfordul, hogy a testileg lemerült, kimerült állapotban világosodik meg az elme és olyan problémákat, feladatokat is sikerül megoldani, amivel előtte egész nap hiába gyötörte magát és egyáltalán nem látott kiutat. Sokszor kevés csak sportolni, de ez egy jó kezdet egy átálláshoz egy jobb minőségű életmódhoz, "segít felgöngyölni a szőnyeget és nagytakarítást végezni" minden téren. A helytelen táplálkozási szokások- a rossz beidegződések megváltoztatása mind nagyon fontos ezek felismerése és a tenni akarás elkezdése".

Fanatikusan hisz abban, amit tesz. A munkáját illetően maximalista, ez párosul azzal a kivételes képességgel, amivel az edzésre látogatókat nap, mint nap megdolgoztatja.
Az edzések kemények, nincs pardon, itt a mozgásról szól az óra. Nincs locsi-fecsi, nincs üres járat, az óra folyamatos mozgással telik el. Edző 'bá népszerűsége töretlen, attól függetlenül, hogy az óráin nincs kegyelem. Személyes varázsából adódóan olyan mágnes effektust generál maga körül, amitől a "harcosok" nagy számban látogatják az edzéseit. Fanatizál, bíztat, elismer, győzköd, odafigyel, humorizál, folyamatosan ad magából, áldoz másokért, amit manapság kevesen tesznek meg önzetlenül. Munkája révén egy olyan ügyet szolgál, amit egészségnek, sportnak, jó közérzetnek, lelki egyensúlynak, harmóniának is nevezhetünk.

János olyan pedagógiai érzékkel közelít az emberekhez, hogy ezt csak ösztönösen, ebből adódóan minden görcsös erőlködés nélkül képes tenni. Ebből adódóan a mozogni vágyók hétről hétre, napról napra visszajárnak az edzéseire, töltődni, izzadni, izomlázat összeszedni, egy jót kacagni, fejlődni a fekvőtámasz, a hasizom, a rúgások, ütések kivitelezésének egyre jobb technikáját produkálva.
Edzései alkalmával a tornatermet olyan kivételes, megfoghatatlan hangulat járja át, ami akkor és ott természetes. Több esetben előfordult már, hogy akik rendszeresen látogatták János óráit, és továbbtanulás, elköltözés, vagy más okból kifolyólag, jelenleg nem tudnak az edzésein részt venni, - saját elmondásuk alapján - azóta nem találják meg más városban, más edzőnél, azt a mohácsi, Sztárcsevics János által, a Fatkiller Fitbox edzésekre jellemző, egyedi hangulatot. Többen családostul járnak edzésre, férj, feleség, gyerekek. Generációk találkoznak az órák alkalmával, hiszen a gyermekkorúaktól, a tini lányokon át, a többgyermekes anyukák, férjek, nagymamák küzdik végig az órákat. János óráin nem lehet kilógni a sorból, azért nem, mert mindenki oda tartozik, lehet kezdő, gyengébb fizikumú, vagy tapasztalt, fiatal, erős "harcos". Természetes tehát, hogy minden résztvevő a saját erőnlétének megfelelően harcolja végig az órát. Békésen megfér egy teremben minden korosztály,
Edző 'bá hangsúlyozottan figyel arra, hogy az edzésein mindenki átélhesse a mozgás örömét.
János az edzéseken felül rengeteg időt, energiát szentel a "harcosaira". Többen keresik meg, és nem csak az edzések hatásmechanizmusával, táplálkozási tanácsokkal, egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésekkel. Magánéleti, gyermeknevelési, munkahelyi problémák, a mindennapi élet gyűrődési kerülnek megbeszélésre.

Hogy van erre energiája?
Edzéseken kívül változatos és színes programokat szervez, ezzel is folyamatos mozgásban tartva a "harcosait". Az idén megszervezte az első Fatkiller Fitbox bált, olyan sikerrel, hogy a folyatatás kötelező. Nemzetközi edzőtáborok szervezése, immár második alkalommal, olyan hangulattal, ami leírhatatlan. Az idén Erdélyben, csodálatos környezetben lesz ismét lehetőség az aktív pihenésre. Street Fatkiller Fitbox, sokak kételkedése ellenére megcsinálta a "harcosaival", ezzel is bizonyítva, hogy kivételes képessége van a csapatmunkához. Helyi, régiós, nemzetközi edzők részvételével egész napos "fitness day", hamisítatlan aréna hangulattal. Saját kezdeményezéssel, vagy felkérésre már több alakalommal mutatott példát "harcosaival" együtt az összefogásra. Jótékonysági adakozás, mozgással egybekötve, helyi rászorulók megsegítésére. A mozgás népszerűsítésére az ország több pontján láthatták már a fellépő csapatát, ahol pár perces koreográfiával mutatja be a Fatkiller Fitbox lényegét. Olyan weblapot (www.fatkiller.hu) hozott létre ahol mindenki kedvére olvasgathat az egészségről, a helyes táplálkozásról, a mozgásról, az emberi és párkapcsolatokról. Képek, videók láthatóak az egyesület életéből, mert azt is tudni kell, hogy János létrehozta a Star Fitt Egyesületet, és így hivatalosan bejegyzett szervezetként működik a csapata. A fenti felsorolás a teljesség igénye nélkül, egy pici betekintésre ad lehetőséget a mohácsi fitnesz életet illetően.

A lényeg azonban az edző személye, mert Ő a motorja, a lelke ennek a közösségnek.

Ha ezek után meghallod, hogy Mohács, akkor talán a gyászos emlékű csata történelmi eseményei után, most más Sztárcsevics János edző és a "harcosai" is eszedbe jutnak.Presenter of the Year 2010 - Sztárcsevics jános / eredmények /Hogyan legyünk- egy életre egészségesebbek?
Táplálkozás- Training- Sztrácsevics Jánossal a Fit Box edzőjével.
-Avagy (A jó kondíció titka)

A mohácsi Fit Box "harcosok" edzője,- röviden csak "edzöbá" vagy "János"- akinek a nevét, már egyre többen ismerik a város környékén élő fiatalok körében is.
Népszerűségét, személyi varázsát elsősorban sport és emberszeretetének köszönheti. A közel negyven éves sport múlttal, sikerekkel bőven gazdagított életutat bejárt, kiváló szakmai tudást, tapasztalatokat szerzett sportembert köszönthetünk személyében.
Ezúttal a kedves olvasóknak közelebbről szeretnénk bemutatni őt, hogy mit és miért is csinál valójában?

Mikor kezdtél el sportolni?

Általános iskolás koromban édesapám ösztönzésére kezdtem el foglalkozni az evezéssel, tulajdonképpen az ő következetes atyai szigorának köszönhetek sok elért sikert, sajnos pár éve elhunyt.

Milyen sport eredményeid vannak?

Először az ifjúsági majd a felnőtt evezős válogatott tagjaként igyekeztem az elvárásoknak megfelelni itthon és külföldön is. Miután a "Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója" címet megkaptam és néhány országos bajnokságot megnyertem, 1984-ben külföldre távoztam és Németországban (akkori NSZK-ban) telepedtem le. 1986-ban a német majd a nemzetközi Belga bajnoki címmel búcsúztam az aktív evezős pályafutástól. Majd 1998-ban visszatérve az evezéshez, veteránként vettem részt a világ és európa bajnokságokon, legutóbb, 2007-ben, Zágrábban 8 evezösben 2x és négyevezös hajóban 1x, újabb 3 aranyérem került az eddigi gyűjteményembe.

Zágrábhoz kapcsolódva meg kell említeni, hogy a főpályaudvar közelében a könyvtár bejáratánál áll egy szobor Dr. Ante Sztarcsevicsé a felirat rajta "Haza Atyja".

Van-e valami szál, valamiféle kötődésed hozzá?

Igen, édesapám, nagyapám elbeszélései alapján egy régi horvát családból származom, Ő a Dédnagyapám, aki eléggé híres egykori horvát állami vezetői tisztséget betöltő ember volt.

Mikor kerültél a Fitnesszel közelebbi kapcsolatba?

Tulajdonképpen 1987-ben, aktív evezös pályafutásom befejeztével kezdtem el Fitnesszstudiót látogatni. Mivel a Body Bilding nem nyerte meg tettszésemet, inkább a külömbözö órák felé orientálódtam, mint a Body Styling, ami a most Magyarországra betörö Hot Iron-hoz hasonlit, aztán Step, késöbb a Spinning, majd a Fatkiller Fitbox ill. TeamRowing!
Végül is ez lett a "végzetem"! Megszereztem a fitness edzői, majd a Fit Box , Power Box, Team Rowing (csapat evezés) edzői képesítéseket. Emberkínzó, zsírégető és alakformáló órákat tartottam és személyi edzőként ténykedtem.

Több mint 20 év külföldi távollét után pontosan mikor jöttél végleg haza M-ra?

2006. június 1-én települtem vissza szeretett szülővárosomba Mohácsra, ahonnan tulajdonképpen sohasem tudtam se szívben- se lélekben elszakadni a rokoni szálak- baráti kapcsolatok ismerős kötődések- kapcsolatok mindig is évente haza húztak rendszeresen testvéremmel Zolival haza látogattunk. Hogy mi motivál? Tulajdonképpen szeretem az embereket, szeretnék mindenkinek segíteni, hogy egészségesen tudjanak élni, felismerjék, a mozgás örömét, jótékony hatásait.

Sok a "pszichésen kiégett" ember, a depresszió, egyre több a túlsúlyos ember, egyre terjed a frusztráció, az agresszivitás!
A te egyre jobban terjedő edzéseid ezek ellen is jó védő módszerek?

A sport sok betegségre gyógyszer. Napjainkban megdöbbentő milyen sok a betegség és a beteg ember. Milyen sokan állnak sorban, az orvosnál, ill. a patikákban!
Amikor sportol valaki egyrészt felszabadultabbnak érzi magát, a mozgás által termelődnek a boldogsághormonok. Ha valaki elkezd a tornateremben nap mint nap hajtani lekűzdve a fáradtság korlátait, akkor az élet más területein is sokkal jobban és könnyebben tud majd helytállni. A sport erőt ad és gyakran előfordul, hogy a testileg lemerült, kimerült állapotban világosodik meg az elme és olyan problémákat, feladatokat is sikerül megoldani, amivel előtte egész nap hiába gyötörte magát és egyáltalán nem látott kiutat. Sokszor kevés csak sportolni, de ez egy jó kezdet egy átálláshoz egy jobb minőségű életmódhoz, "segít felgöngyölni a szőnyeget és nagytakarítást végezni" minden téren. A helytelen táplálkozási szokások- a rossz beidegződések megváltoztatása mind nagyon fontos ezek felismerése és a tenniakarás elkezdése.

Mit is jelent a Fit Box?

Amióta Billy Blanks, a hétszeres Karate Világbajnok, a 90-es évek elején életre hívta a Tae-bo-t mint fitness sportot világszerte elszaporodtak az ehhez hasonló mozgásformák- Fit-Bo, Aero-Kick Box, Power-Box stb. Ilyen mozgásforma a Fit Box is, ami ötvözi a küzdősportok technikáját, a boksz erejét, gyorsaságát és a tánc ritmusát. Javítja az aerob és anaerob keringést, erősíti, és rugalmassá teszi az izomszöveteket, és sokoldalúságánál fogva megdolgoztatja a nem aktív izmokat is. Ezen kívül javítja a mozgáskoordinációt, fejleszti az egyensúly érzéket, a reflexeket és a gyorsaságot. Edzője válogatja, hogy milyen az óra. Lehet lágy, dallamos, Aerobicos is, de nálam azonban kemény és "fájdalmas". Kortól és nemtől függetlenül mindenki elkezdheti és csinálhatja, saját kondiciójához mérten haladhat elöre. A Fit Box olyan, mint amikor a kisgyerek járni tanul. "Esik, kel, de végül is megtanulja".
Eltökélt szándékom a rászorulókat segíteni céljaik elérésében a helyes táplálkozásra, életmódra való átállásban.

Úgy hallottuk kiváló a hatása az alakformálásra is.

Valóban, akik rendszeresen járnak ezt már látványosan tapasztalhatták saját magukon. A napi stressztől is segít megszabadulni, a gondolatokat eltéríti a görcsös fogyni akarástól. Az évek alatt felszedett felesleget nem egészséges és nem is lehetséges már két hét alatt leadni! Soha senkinek sem késő elkezdeni, és a végén mindenki tapasztalhatja a kedvező hatásokat, a rendszeres mozgás-edzés jó közérzetet, kondíciót fog biztosítani. Ez pozitív hatással lesz a magánéletre és a munkánkra is egyaránt mindenki sokkal küzdőbb szellemű, elszántabb lesz saját dolgaiban- több sikerélményt tud elérni az élet egyéb területein is, és pozitívabb életszemlélettel fog rendelkezni.
Egészség csak egy van, és ebbe megéri időt és energiát befektetni.
Aki itt helyt áll, az az életben is megállja a helyét.

És mi a helyzet a diétával és a jojó effektussal?

Több ezer évvel ezelőtt őseinknek sokat kellett vándorolni - akár 35 kilométert naponta -, vadászni, gyűjtögetni, harcolni, s ezzel túlélésüket biztosítani. Akkor az volt a természet törvénye, hogy "vegyél fel minél több energiát (táplálékot) és csak akkor mozogj, ha muszáj vagy ha kényszerítve vagy rá".
A mai ember teste ill. génjei is erre az aktív életre vannak programozva, de a körülmények bizony megváltoztak.
A túlsúlyos mai ember alig használ fel energiát, TV-t néz, ülő munkát végez, autóval jár gyaloglás helyett, és általában minden tevékenységét gépek alkalmazásával könnyíti meg.
Annyit eszünk mint őseink, ráadásul egészségtelenebbet, viszont alig mozgunk, mindössze 1,5 - 2 kilométert naponta!

Ezért sokan fogyókúrába kezdenek. A szervezet azonnal reagál.
Megvonják a táplálékot?
Bekapcsol a szervezet túlélési mechanizmusa.

Egy drasztikus táplálékcsökkentés (diéta) a szervezetnek vészhelyzetet (éhínséget) jelent, amire úgy reagál, hogy "takarékra kapcsol" különböző funkciókat, mint pl.
- anyagcsere,
- csökkenti bizonyos testrészek hőmérsékletét,
- lassítja ill. meggátolja a hirtelen, spontán mozgásokat,
- leépíti az aktív "fogyasztókat"(izomszövetek) stb.
Egy radikális diétával nem csak zsírt, hanem folyadékot és értékes izomszöveteket is elveszítünk.
Mivel az izom nagyon anyagcsere-igényes szövet, ezáltal gyengébbek leszünk, tehát kevesebb energiát leszünk képesek termelni, ami szintén nem kedvez a zsírszövetek leépítésének, hiszen ehhez energia,ill.aktív izomszövet kell.
A diéta befejeztével, mikor újra kicsit többet eszünk, szervezetünk egy "biológiai törvényt" követve, ellenakcióba, ún. túlkompenzációba kezd. Azt mondja: "ki tudja, mikor lesz megint éhínség?", és nekiáll pótolni az elfogyott zsírszöveteket, még többet épít hozzájuk, és az elveszett értékes aktív fogyasztókat (izmok) is zsírszövettel pótolja.
Így ahelyett, hogy tartósan leadnánk, még többet mutat a mérleg (jojo-effektus), és az elveszett izomszövetekből eredően, megváltozik az alakunk, testtartásunk, csökken ízületeink, gerincoszlopunk, forgó-csukló vázszerkezetünk védettsége.
Tehát: Tartós fogyás és alakformálás csak táplálkozásbeli átállással és rendszeres edzéssel lehetséges illetve egészséges!!

Senki sem tökéletes!
Ne légy maximalista, viszont légy türelmes magaddal szemben!
Ne várd el, hogy a táplálkozásbeli átállás egyik napról a másikra sikerüljön! Ez sok időbe, munkába és akaratba kerül, de hidd el, sokszorosan megtérül.
Az ehhez vezető út rögös, lesznek sikereid és kudarcaid is, semmi baj ha néha vétkezel, a legfontosabb, hogy ne tévessz célt és visszatalálj a helyes útra.
Soha ne éhezz és leld örömödet az evésben! A fogyáshoz, alakformáláshoz idő kell, hiszen amit hosszú évek alatt felhalmoztál a szervezetedben, azt időbe telik leépíteni, helyrehozni.Elég havonta 1-2 kg-ot (egy évben 12-24 kg-ot) leadni.

A varázsszavak: következetesség és kitartás!!!!

A te életed, a te tested, a te döntésed! Légy fontos magadnak!

Készítette: Szaksz Éva - Mohácsi Napló 2006 

kAPHATÓ:
- Tourinform Mohács (Önkormányzati Hivatal)
7700 Mohács, Széchenyi tér 1.

-S-Work Kft – Fly Mix Kft bemutató terem
7700 Mohács, Dózsa Gy. út 34. (Fecske Papírbolt mellett)

- Edzéseken – órarend itt >>

Mi is az XFight

Az XFIGHT az egész világon fantasztikus népszerüségnek örvendö egész testet igénybevevö Fitnessz sportág. Egy színes, változatos óra, a Tae Bo, Tae Kwon Do, Muay Thay, Kick Box, Box, Fight Do, Combat stílusokat egyesítve. Ez az intenziv Workaut, a ritmust adó zenéjére, ami a 185 BPM (Beat Pro Minute = ütem per perc) is elérheti, javítja az aerob és anaerob keringést, erősíti és rugalmassá teszi az izomszöveteket és sokoldalúságánál fogva megdolgoztatja a nem aktív izmokat is.
 


Élhetsz tudatosan, boldogan, szépen is!!!!

Mérges vagy egy darabig – kitombolod vagy elfojtod – a lényeg, hogy egyszer abbahagyod és azt hiszed, hogy vége van. A harag ott volt a felszínen, tudtál róla, ami eddig fent volt, most a mélybe került, tudatod, szíved legmélyére. Ott vár mélyen – nem is tudsz róla – ,hogy aztán valamikor megint a felszínre tör. Minden hangulat és gondolat, tovább örökíti önmagát. Tehát, amikor együttműködsz a kellemetlen érzésekkel, akkor megöntözöd azt a magot, ami ezt a hangulatot táplálja azért, hogy újból kihajthasson, majd előbb vagy utóbb szokásoddá és elsődleges természeteddé válik, valódi önmagadat pedig a háttérbe szorítod.

E-szerint élj és jobb lesz az életed!


 
 
 
 
 
Zsírégetés - fitbox x fight - Fatkiller - mohács fitbox edzés - x fight x fight - fogyás fatkiller - sztárcsevics jános